Günün Tarifi : Mantar Soslu Ispanaklı Taze Ravioli

Çocukluğumuzda hepimizin gözlerini parlatan, annelerimizin yiyeceğimizden neredeyse emin olduğu ve genelde domates sosundan başka bir sos ile yemediğimiz bir yemekti makarna..Kimimize göre de ” Bir Makarna bile mi pişirmeyi bilmiyorsun?” diye beceriksiz hanım yakıştırmalarına konu olan bir yemek.. Ama günümüz çalışan bayanlarının yapmaktan en çok zevk aldıkları yemeklerden biri oldugundan sitemizin ikinci makarna tarifini keyifle sunuyoruz

Şimdilerde pek de bu şekilde değerlendiremiyorum ben makarnayı..Gerek ardı ardına açılan İtalyan restoranları, gerek piyasada ithal gelen  makarna çeşitleri ve yaygınlaşmanın verdiği ödenilebilir fiyatlar bu lezzeti gerçek bir tescilli lezzet haline getirdi..

Her ne kadar italyan makarnaları benim için haftasonu keyfine işaret etse de genellikle ben bu lezzeti evde de denemeye çalışırım..Yemeklerimin geneline göre pratiklik unsuru biraz daha yavan da olsa bence denemeye değer diye düşünüyorum..

Püf noktalarımda nasıl daha kolay yaparız ipuçlarını bulabilirsiniz 🙂

MANTAR SOSLU ISPANAKLI TAZE RAVIOLİ

Neler koyuyorum 🙂

Hamuru için;

* 100 gr. un

* 1 yumurta

* Bir çay kaşığı tuz

* 1 tatlı kaşığı rafine zeytinyağı

İçi için;

* 200 gr ayıklanmış ıspanak

* 1 tane kuru soğan

* 100 gr tatlı ricotta ve ya lor peyniri

* 1 çay kaşığı karabiber, tuz

Sos için;

*1 paket krema

*200 gram dilimlenmiş mantar

*Fesleğen

Nasıl yapıyorum 🙂

Önce yumurta tuz ve zeytinyağını karıştırıp unu ilave ederek yoğuruyoruz. Gerekirse bir miktar su ilave edebiliriz. Hamuru biraz dinlendirmek işimize yarayacaktır. Elimize yapışmayacak kıvama gelince mini yumaklar hazırlayıp oklava ve ya merdane yardımı ile açmaya başlıyoruz. Yumaklar ne kadar ufak olursa inceltmek o kadar kolay oluyor. İnceltme kısmı başarısız oluyor ise el yardımı ile de hamuru bastırabiliriz.

Bir yandan ıspanaklarını ince ince doğrayıp az zeytinyağında kavurarak baharat ilavesi ile hazır ediyoruz ve üzerine en son ricotta ve ya lor ekliyoruz. Hepsini karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.

Diğer yandan açtığımız hamuru bir çay bardağını basmak sureti ile mini yuvarlak hamur parçaları haline getiriyoruz ve her bir yuvarlak parçaya bir tatlı kaşığı ıspanak karışımı ekliyoruz ve hamuru yarım ay şeklinde kapatıyoruz. Bu işlemi tüm hamur bitene dek sürdürüyoruz ve en son şekli düzgün olsun diye tırtıklı biçimlendirme aletleri ile kenarlarından geçiyoruz.

Bir taraftan büyük bir tencerede yaklaşık 2 lt su kaynatıp içine 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekliyoruz ve raviolileri haşlanmaya bırakıyoruz. Taze hamur olduğundan 10 dk yeterli geliyor.

Sosunu da su kaynamaya başlayınca hazırlamaya başlarsak eş zamanlı yetişiyor. Sosu için önce minik mantarlarımızı dilimliyoruz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyoruz. 5 dk sonra 1 paket kremayı boşaltıp kaynayıp homojen bir sos haline gelene dek pişiriyoruz.

Pişen ravioliyi bu sos içerisine boşaltıp şekillerini bozmadan karıştırıyoruz.

Servis için ne öneriyorum 🙂

Ben ravioli tarzı büyük makarnaları büyük düz servislerde seviyorum ve genellikle bu şekilde servis ediyorum. Üzerine bir fesleğen yaprağı koymak hem fesleğen kokusunu veriyor hem de görsel bir güzellik katıyor. Tabii istenirse biraz parmesan ile de süslenebilir ancak içerisinde ricotta olduğundan ben çok tercih etmiyorum.

Yanına mutlaka buz gibi bir limonata ve taze yeşil salata öneriyorum ..

Püf noktalarına gelince;

1- Evde hamuru açmak ve taze taze pişirmek çok lezzetli ve keyifli oluyor ancak bunun için zamana ihtiyacımız var 🙂 Dolayısıyla bu açıdan sıkıntımız var ise paketli makarnaları da tercih edebiliriz ancak ne kadar da olsa suni bir havası olmuyor değil. Bunun yerine size önerim Vapiano .. Nişantaşı ve Bağdat Caddesi’nde şubesi bulunan bu İtalyan Restoranı’nda ister gidip yeni tatlar deneyebilirsiniz isterseniz porsiyon makarnalardan satın alabilirsiniz. Pişmemiş paketli porsiyonu yaklaşık 3,50 TL olarak belirlenmiş. Ama ben bu restoranı Cuma akşamları kız arkadaşlarımla gittiğim bir lezzet – sohbet mekanı olarak görmeye devam edeceğim..

2- Eğer ben evde deneyeceğim diyenlerdenseniz tariflerimin ortak özelliği olan pratiklik kısmına biraz ters düşebiliriz. Mantı ve ya hamur açma deneyimi olan annelerimiz, komşumuz ve ya dostlarımızdan faydalanabiliriz 🙂 Ve ya hamur açma makinelerini de tercih edebiliriz.

3-Son önerim de eğer hiç hamurla uğraşmayayım ama hazır da almayayım derseniz hazır yufkalardan alıp kat aralarına su serpip iki yufkayı üst üste koyup bastırarak da ince bir hamur kıvamı verebilirsiniz..

Afiyet olsun , mutluluk ailenizden, lezzet sofranızdan eksik olmasın 🙂

Reklamlar

Günün Tarifi : Mantar Soslu Ispanaklı Taze Ravioli” üzerine 2 yorum

  1. Yemekleri sevgi katarak,emek vererek yapmak marifet işidir..Yemeğin tadı bu eşsiz tanımlamayla bütünleşir.. Şehnazcım enfes tatları güzel sunumunla bize aktardığın için çok teşekkür ediyoruz 🙂 Hepsi birbirinden enfes görünüyor..Ellerine sağlık cnm 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s