SERTAVUL DEDENİN YERİ

Sonunda kendi memleketime ait bir yazıyı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Her Karamanlının uzaklarda en çok özlediği lezzet mekanını sevgili arkadaşım Ziya DURU bizler için aktardı.İşte noktasına virgülüne dokunmadan “SETAVUL DEDENİN YERİ by Ziya DURU ”.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yıllarca coğrafya kitaplarında bize öğretilen bir bilgiyi kısaca paylaşayım:

İç Anadolu’yu Toroslar üzerinden Akdeniz’e bağlayan iki geçit vardır;

1)      Adana üzerinde yer alan Gülek Geçidi

2)      Karaman – Mut yolu üzerinde yer alan Sertavul geçidi

 Gülek Geçidi şu anda yapılmış otobanla son derece rahat bir yol olması ile beraber, Pozantı’dan

Adana’ya raht geçişi sağlıyor. Sertavul ise geçit olma özelliği dışında 45 dakikalığına mola verip; her zaman tattığınız lezzetlerin bugüne kadar hiç tatmadığınız şekilde ne kadar lezzetli olduğunu görebileceğiniz; 1630 metre yükseklikte yazın bunaltıcı havasından kurtulup, serin yayla havasında dinlenebileceğiniz anlık lezzet noktası olma özelliğine de sahiptir.

 Karaman’dan 40 km uzaklıkta, Mersin’in Mut ilçesinden de 35 km uzaklıktaki Sertavul kasabası girildiğinde sağlı ve sollu; esmer delikanlıların dükkanlarına çağırmak amacı ile işaretleriyle karşılaşırsınız. Yolun sağında ve solunda yer alan 20 restaurant arasından seçeceğiniz mekan DEDE’NİN YERİ’DİR.

Karaman girişinden solda, Mut girişinden sağda yer alan mekanı tespit etmek gayet kolay. Kalitesini ve servisteki farklılığını ispatlamış Dedenin Yeri’nin otoparkı devamlı doludur. Arabanızı otoparka koyduktan sonra mekanın işletmecisi olan Dede’nin oğlu Fatih sizi karşılayıp; nereden gelip neredeye gittiğinizi öğrendikten sonra yaptığı birkaç espri ile masanıza oturtur.

Eğer özel olarak sipariş vermezseniz ve bütün lezzetlerden tatmak isterseniz; menü şu şekilde sıralanıyor;

Öncelikle masaya taze sebzeler, (ızgarada büzdürülmüş ve taze olarak); dalından yeni koparılmış nane, sezonsal olmakla beraber dipdiri koyun yoğurdu, Karaman’ın Ermenek ilçesine özgü Ermenek helvası, yörenin özel çizik zeytini ve bölgenin kendine has kavaralı balı gelmektedir.

 Benim şahsi önerim bunların içinde Koyun yoğurdunun tadına bakılması ve ızgarada büzdürülmüş sarımsak ve soğanla idare edilmesidir. Çünkü ardından gelecek koyun fırın kavurma ile et şöleni başlayacaktır. Yörenin yalım kuzularının ve koyunlarının etinden hazırlanan etlerin lezzetini kuzularında yaylım esnasında yedikleri organik otlara borçludur.

 İlk olarak sunulan et kavurma, kuyruk yağı ile lezzetlendirilip sac ile servis ediliyor;

Burada benim önerim kolestrol problemi olmayanların hemen ızgara üzerinden kızartılmış ekmeği alıp; yemeğin yağına basıp ağzına atmasıdır. Saç kavurmanın ardından, yene fırında saç üzerinde pişirilen patatesler sunuluyor;

Bugüne kadarki gezilerimde hiçbir yerde bu şekilde bir patates sunumu görmedim. Tamamen sağlıklı bir usulle pişirilen bu patates, incecik keksilip, fırında bekletilerek hazırlanıyor.

Ardından da bence yörenin en güzel yemeği olan kuzu pirzola geliyor. Pirzola sofradaki kişi adedine göre gelip, tek tek servis ediliyor.

Yumuşak, sulu ve ağzınızda dağılan bu lezzet ile et şölenini tamamladıktan sonra fırında kavrulmuş Antep Fıstığı, Kabak çekirdeği ve kara çaydanlıkta demlenmiş kömür çayı ile kapanışı yapabilirsiniz.

 Yemek boyunca servis edilen su herhangi bir markaya ait değil. Yörenin kendi kaynak suyudur ve yediğiniz yemekler midesinde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyorsa bu efsane suyun bunda etkisi çok büyüktür.

Mekanın sahibi DEDE’nin asıl ismi Beyazıt. Fakat 20 yıldır Sertavul’da Dede olarak tanınıyor. Kendi restaurantını açana kadar pek çok yerde fırıncı olarak çalıştı ve 20 yıl sonunda kendi restaurantında tecrübelerini toplayarak bu güzel lezzetleri bizlere sunuyor. Hala fırında kendisi duran DEDE, et seçimini de bizzat kendisi yaparak kalitesini kesinlikle riske atmıyor.

İçki servisinin de yapıldığı mekanda ailenizle beraber rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz. Ücret ise kişi başı 25 TL – 40 TL arasında değişmektedir.

Telefonu : 0.324.7837724

Reklamlar

SERTAVUL DEDENİN YERİ” üzerine 15 yorum

  1. Gerçekten ağzımın suyu aktı. Sırf bu lezzet için günübirlik Karaman’a gidebilirim. Bence Türkiye’de lezzet olarak ilk 3 te… Özledim valla…

  2. Türkiyenin türünde en iyisi, ölmeden önce yenilmesi gereken 100 lezzet arasında sayarım. Bir de yıllardır giderim, Dedenin asıl adının Beyazıt olduğunu bu yazıyla öğrendim, bu detay için yazar Ziya Duru’ya teşekkür ediyorum.

  3. Hayatım boyunca birçok mekan gezdim , böyle bir tat görmedim ziya duruya teşekkürlerimi bir borç bilirim böyle bir mekanı bizle paylaştığı için

  4. Benim sertavul’dan aklımda kalan en güzel şey havasıydı. İç anadolunun bozkırlarında, kayalıklar arasında, tek bir ağacın gölge etmediği topraklara bakarak rakı içmenin ayrı bir keyfi vardı Sertavul’da. Yiyecekler konusuna gelince öyle ahım şahım birşey beklemeyin. Kuzu güzel pişince güzeldir, hepsi bu… Koyun yoğurdu tüm anadoluda koyun yoğurdu. Koyu kıvamlı yoğurt, kızarmış patates ve rakı. Kendine haz güzel bir ortam. Gene gitmek istermiyim? Evet. Ama yolum düşerse…

  5. Bekir Şirin arkadaşımızın kalemi kuvvetli ama etten anlamıyor, kuzuyu güzel pişirmek sanattır, meseledir. Kuzu her ızgarada aynı tadı vermez, kaldı ki ben Izgara kullanmam.

  6. BEKIR Sirin arkadasa tavsiyem tavuk yemesi!!!guzelim kuzulari mundar etmesin…bu eti damak tadi olanlar Yemeli…

  7. Mesela Tavacı Recep’e giden biri eti ağzıa atınca farklı bir tatla karşılaşır, daha önce defalarca et yemiştir ancak ilk defa öyle yumuşak bir tat alır. Yani bazı mekanlar özel tatlarıyla meşur olur, bazı mekanlar ambiansıyla. Yemekler kötü olursa zaten bir cacık olmaz mekandan. Dede’nin ellerine sağlık, güzel pişiriyor eti.
    Sertavul’un bakir anadolu doğasını içinden çıkarırsan Dede’nin yeri bilinir miydi Karamanda? Ama bakın, İstanbul’da yaşayan bir İzmirli olarak ben bile biliyorum Dede’yi. Peki neden?

    Yapmayın allah aşkına. Şurada mekana kötü söz etmiyoruz. Küçük bir kritik yapıyoruz. Biraz tahammül lütfen… Hele hele şahsıma yönelik saldırıya hiç gerek yok. Gene gelicem, gene rakı içecem o mekanda. Yapmayın, soğutmayın beni şimdi 🙂

  8. İki gün önce kuzu pirzola ve sac kavurma yedik “Dedenin Yeri”nde… Salatalar, patates ve çay… Hepsi mükemmeldi… Tarif edilemez bir lezzet… Ellerine sağlık…

  9. İzmirden yola çıkıp önce Afyonda bir yemek molası verdik, aslında tam yemek demek yanlış olur aperatif molası verdik.Konyanın içerisinden ve karamanın dışından direkt geçince mutlaka Sertavul’da acıkmış oluyorsunuz.Hele hele de o et lokantalarını görünce açlığınız iki katına çıkıveriyor, bizimki de aynen öyle oldu.Hemen frene dokunup aracımızın durduğu ilk lokantaya girdik.Fil Babanın yerimidir nedir?Önce hemen masayı donatmaya başladı komi ve garsonlar.Meşhur koyun yoğurdu, roko salatası, tahin helvası, ardından közlenmiş domatesler ve nihayet 1 kilo kavurma ve 1 kilo pirzola ve yanında közlenmiş sarmısak ve soğanlar ile servis edildi yemeğimiz.Yanında getirilenleri özellikle vurguluyorum çünkü onların hiç birini biz istemedik kendileri getirdiler.Bu yaşıma kadar girdiğim bütün lokanta ve restoranlar aynen bu tür meze hizmetini ikram olarak sunduklarından kesinlikle mezede ücret konusu konuşulmaz.Ancak Sertavul’da yemeğinizi yiyip kasaya gittiğinizde yediğiniz bütün ısmarlama sandığınız mezeleri burnunuzdan getiriyorlar.Kilosu 40 TL ye anlaştığımız et 80 TL olması gerekirken Yoğurda 10, salataya 10, sarmısağa 10, soğana 10 TL yazmasıyla 120 TL oluverdi.İşin garip tarafı hepsi aynı tarifeyi uygulamakta.Çünkü geri gelirken bu kez pazarlık yapıp oturmamıza rağmen yine 20 lira üzerine koydular.Çooook arsızlar.

  10. çok güzel bir yazı olmuş çokda iyi anlatmışşsınız okuyanlar lezzzeti hissetmiştir benim gibi eminim,ama Sertavul Karaman’ın değil MERSİN’in MUT ilçesinindir verdiğiniz telefon numarasının kodu bile 0324 le başlıyor ama siz Karaman diyorsunuz ?

  11. Güzel yazılmış ama ben beğenemdim çok pahallı.Ne yani bir yeşillik 6 dolara geliyor.et 20 dolara geliyor.Mutta kebap ye mis gibi ver 5 dolar.

  12. sakın arkadaşlar sertavulda fiyat sormadan bişey yemeyin hayatımın en büyük kazıgını sertavulda yedim evlat acısı gibi sac kavurma ve pirzola yedik sac kavurmaya sackavurma demek için bin şahit lazım artı tuvaletler çok pis hijyen berbat tek kelimeyle rezalet paranla rezil olmak ve kazıklanmak diye buna derim ben

  13. Her sene öğle yemeği mola yerimizdi Dede’nin Yeri. Bu sene hayal kırıklığı yaşadık. Restoranın iç kısmı kokuyordu, mezeleri, salataları sormadan çifter çifter getirdiler… Hesap olması gerekenden çok yüksek oldu. Servis elemanlarının tavırları hiç hoş değildi. Biz de dönüş yolunda öğle yemeği için sizi tercih etmedik ve bir klasiği bozarak, öğle yemeğimizi Karaman’da yedik.

  14. Kesinlikle anlatim müthiş ama lezzettt sıfır…Burayı okudum kalktım günü birlik Adanadan geldim ve sonuç hüsran aç olarak eve geri döndüm….

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s