ÇİĞKÖFTE NASIL YAPILIR ?

Son dönemde mantar gibi türeyen etsiz çiğköfte konsepti çok hoşuma gitmese de çiğköfteyi çok sevdiğim için zaman zaman sırf bu lezzetsel ihtiyacımın yerini doldurmak için bende alıyorum. Ama çiğ köfte etli olur ve hünerli ellerden çıkarsa tadına derman yetmez. İşte sevgili dostum İsmail IŞIK’a ait bir çift hünerli el bizi hafta sonu bir araya getirdi . Kalabalık olmamıza rağmen 1100 gr ( 5 kere çekilmiş sinirsiz, yağsız kıyma ) eti 1000 gr bulgurla saatlerce yoğurup lokum kıvamına getirdi ve çiğköfte yanında rakıya meze olan barbunya pilaki, ezme salata, patlıcan salata, karışık domates soslu kızartma ile şölene dönüştü. İsmail USTA tarifi vermem sırrı bende gizli diyince, bende sizler için kullandığı bulgurun markası olan DURU BULGUR ‘un yemek tarifleri sayfasından ilgili tarifi aldım. Bu markayı özellikle tavsiye ediyorum, bulgur ve bakliyat üzerine bence marketlerde özellikle arayın Bu arada bir çok bulgur ile yapılan yemek tarifini bu sayfadan erişebilirsiniz.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Malzeme

Miktar

Gram

Soğan 1 küçük boy

50

Sarımsak 4-5 diş

12

Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı

9

Maydanoz 1/2 demet

30

Yeşil soğan 7 küçük boy

70

Domates 3 orta boy

390-400

Duru Çiğ köftelik Bulgur 2 su bardağı

320

Acı pulbiber yada isot 2 yemek kaşığı

8

Karabiber 1 1/2 tatlı kaşığı

3

Kimyon 1 1/2 tatlı kaşığı

3

Acı biber Salçası 2 yemek kaşığı

20

Kıyma(yağsız,2 kere çekilmiş) 1 1/2 su bardağı

300

Limon suyu 1 yemek kaşığı

10

Zeytinyağı 3 yemek kaşığı

30

Porsiyon Adeti: 6

Yapılışı :

Soğan ve sarımsak soyulur,yıkanır.Soğan rendelenir,sarımsaklar ise 1/2 tatlı kaşığı tuz ile dövülür.Diğer sebzelere yıkanır ve ayıklanır.Maydanoz ve yeşil soğanlar ince kıyılır.Domatesler ince rendelenir ve süzgeçten geçirilerek çekirdekleri ayrılır.Bir tepsiye bulgur,rendelenmiş soğan,pulbiber,karabiber,kimyon,biber salçası konur ve soğanlar bulgurun içinde tamamen kayboluncaya kadar yoğrulur.Kıyma ilave edilerek tekrar yoğrulur.Arasıra domates suyundan biraz dökülerek ,bulgur et içinde iyice ezilinceye ve bütün malzeme birbirini tutuncaya kadar yoğrulmaya devam edilir.(domates suyu bitince ,gerekirse ele su alınarak yoğrulur).Sarımsak kalan 1 tatlı kaşığı tuz katılarak biraz yoğrulur.Maydanoz yeşil soğan ve limon suyu ilave edilerek karıştırılır.Daha sonra Zeyin yağı eklenir ve bir defa karıştırılarak sıkılır.Beklemeden(bulgur şişmeden) boş yeşillik ve ezme salata ile servis yapılır.

Reklamlar

ÇİĞKÖFTE NASIL YAPILIR ?” üzerine 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s