SAĞLIKLI KEK

Bundan böyle NEREYE GELDİK ? sağlıklı beslenme üzerine  yazılara yer verecek . Sitemiz yazarlarından Tanşıl KILIÇ liderliğindeki bu sayfayı şimdiden sizlere müjdelemek isterim . ÇOK YAKINDA  !!!  🙂

SAĞLIKLI KEK : )

Kek, mutfak kültürümüzün değişmez ve değerli bir parçası, en azından benim için öyle; bayılırım 🙂

İkramlarımızın da başında gelir misafirlerimiz için.

Ama günümüzün yükselen trendi sağlıklı beslenme, fazla kilolarından, yüksek kolesterol değerlerinden kurtulma, obeziteyle savaş olunca sevdiğimiz lezzetlerden ayrı kalmadan sağlıklı pişirme teknikleri geliştirmeye başladık.

Zeytinyağını daha çok kullanmak, buharda pişirmek, evde yoğurt yapmak (bknz:Esra Köroğlu’nun kolay tarifi), organik besinler almaya çalışmak, Nazilli’de yaşayan sevgili Pınar Hanım’dan siparişler vermek gibi bir çok çözüm geliştirdik. Sonuçta hepimiz daha sağlıklı ve uzun yaşamak istiyoruz.

Bu sebeple yazılan makaleleri okudukça, araştırma sonuçlarını okudukça şekeri, tuzu, yağı azaltmaya başladık. Sizi bilmem ama ben öyle yapmaya başladım 🙂

Bugün sizlerle, bütün bu sebeplerle hayatımdan çıkarmak zorunda kalacağım için üzülürken, bulduğum çözümle arada sırada da olsa suçluluk duymadan yiyebildiğim sağlıklı kekimin tarifini paylaşacağım.

Önce malzemelerle başlayalım;

  • 1 kutu müsli, fındıklı-kuruüzümlü olsun.
  • 2 bardak esmer şeker
  • 1 kilo kepekli un(2-3 bardak kullanacağız)
  • 2 yumurta (organik olsun J )
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Yapılışı;

Öncelikle ölçüler için orta boy bir bardak kullanmanızı tavsiye ederek başlayayım. Fırınınızı turbo ayarı varsa 180 yoksa 200 dereceye getirin, siz hamuru hazırlarken ısınsın.

Önce  şekerle yumurtayı karıştırıp iyice çırpacağız. Her adımda önce tahta kaşıkla karıştırıp sonra mikserle çırpmanızı öneriyorum.

Sonrasında ekleyeceğimiz müslinin içinde kuru üzüm olacağı için -ve vanilya da ekleyeceğimiz için- biraz şekerden çalıp 1.5 bardak şeker koymanızı tavsiye ediyorum. Kek hamurunuz hazır olduğunda fırına koymadan önce tadıp, damak tadınıza göre kalan şekeri eklersiniz isterseniz. Çocukken annem kek yaptığında bu çiğ kek hamurundan çalmayı çok severdik 🙂

Sonraki adımda tereyağını hafif eritip şeker-yumurta karışımına ekleyip yine tahta kaşıkla karıştırıyoruz.

Limon kabuğunu da (isterseniz portakal da olur) bu adımda ekleyebilirsiniz.

Yoğurdunuzu da ekleyip iyice karıştırın.

Mikserle yavaş hızda güzelce karıştırdıktan sonra 1 bardak kepekli un, 1 bardak da fındıklı-kuruüzümlü müsliden koyup yine iyice karıştırın. Bardağınızın büyüklüğüne göre hamurunuzun un çekme ölçüsü de farklı olabilir. “Aldığı kadar un” yazılır ya bazen tariflerde, bu tarifte de biraz bu durum söz konusu 🙂 Eğer birer bardak un ve müsli koyduktan sonra hala hamurunuz size sulu geliyorsa birer bardak daha ekleyin. Bu eklemeden sonra yine ihtiyaç duyarsanız sonraki eklemelerinizi sadece müsli kullanarak yapın.

En son vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Kek kalıbına ya da tepsiye, biraz yağ döküp peçete ile iyice yayıp fazlasını aldıktan sonra hamurumuzu döküyoruz.

Herkesin fırınının huyu suyu  farklı sevgili okuyucular, benimkiyle henüz birbirimize tam alışamadık, bu yüzden sürekli kontrol ederek, biraz kısıp önce içi pişsin, 120-140 derecelerde takılsın, sonra güzelce dışı kızarsın,kabarsın, 150-160’a çıkarayım diyerek fırının önünde bağdaş kurmuş bir halde 40 dakika oturuyorum 🙂

Siz kendi fırınınız ile ilişkinizi sağlam temellere oturttuysanız, birbirinizi iyi tanıyorsanız, keki nasıl önce içini güzel güzel pişirip kabarttığını biliyorsanız ona göre ayarlayın. Yaklaşık 35-40 dakikada 140-150 derecede güzelce kabarıp pişecektir.

Zaman zaman bu tarifi kuru meyvalı müsliyle, zaman zaman da çok az un ve daha çok müsli ile bazen de ayrıca içine kuru üzüm, badem, ceviz katarak da yapıyorum, harika oluyor.

 Hadi bakalım benden sağlıklı tarifler vermesi, sizden denemesi,

Afiyet olsun!

Reklamlar

SAĞLIKLI KEK” üzerine 12 yorum

  1. sanırım aylardır kek yemedim ve canım çok istedi 🙂 akşam yapabilirim.. hafif bişeye benziyor 🙂 eline sağlık

  2. Kek in en önemli katığı bence Sevgi dir…Aşkla yapılan bir kek e ne katarsanız katın lezzetine doyum olmaz…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s