SİİRT ŞEREF BÜRYAN

Büryan deyince aklınıza Siirt, İstanbul’da ise Fatih Kadınlar Pazarı gelmelidir. Girizgâhtan da anlayacağınız üzere Siirt’e gidemedik ama Siirt ayağımıza kadar geldi.

Kadınlar Pazarı Unkapanı’nın karşısında Zeyrekte bulunuyor Taksim’den Unkapanı’na doğru inerken sağda bir paralel sokak içerisinde ve belli belirsiz görünse de tabelaları takip edin. Burada daha çok Siirt, Bitlis ve Vanlı vatandaşlarımız yaşamakta durum böyle olunca da bu sokak üzerinde bu bölgelere ait ne var ise bulmanız mümkün. Daha çok kasapların ve şarküterilerin yer aldığı sokağı turlamak hayli ilginç. Etlerin olduğu gibi dışarı da sergilenmesi ve fiyatlarının ucuzluğu ise gözlerimizden kaçmıyor kuzunun kilosu 19 TL diye bağırıyor önünden geçtiğimiz bir kasap? Ayrıca sakatat üzerine de her şeyi bulmak mümkün. Daha yemeğe oturmadan çok keyifli vakit geçiriyoruz.

IMG_2145

IMG_2146

IMG_2166

IMG_2168

IMG_2170

Sağlı sollu Büryanların olduğu lokantalardan sıyrılarak surlara doğru ilerliyoruz hedefimiz “SİİRT ŞEREF BÜRYAN” Surların hemen dibinde askılara takılı kuzu büryanlar işte burası dedirtiyor bize. İçeri girer girmez vay be nereye geldik diyoruz çünkü şimdiye kadar rastlamadığımız geleneksel bir sunum ile karşı karşıyayız. Daha rahat edeceğimizi düşünerek üst kata çıkıyoruz.

IMG_2164

IMG_2165

IMG_2160

IMG_2163

Ne yiyeceğimizden emin oturuyoruz masaya tabi ki büryan sipariş ediyoruz dilerseniz kemikli dilerseniz kuşbaşı şeklinde kesilmiş tercih edebiliyorsunuz porsiyonlar 100 gr (aklımızda duracağına midemizde dursun diyerek 1,5 yani 150 gr sipariş ettik). Birde methini çok duyduğumuz Fes şeklindeki tencerelerde pişirilen ve Siirt’in en şöhretli misafir yemeği olan perde pilavını da tadımlık olarak ortaya sipariş ediyoruz,

Büryan hakkında siparişlerimiz beklerken Garsonumuzdan aldığımız bilgileri sizlerle paylaşmak isterim;

Büryan, biryan kelimesinden türemiş yani etin bir yanı demek. Büryan Arapça’da ise, Perive olarak bilinmektedir. Büryan Kebabı, etin odun ateşi buharında tütsülenmesi esasına dayanıyor. Büryan aslında oğlak etinden oluyormuş ancak istedikleri gibi oğlak bulmadıklarını söylüyor. Dolayısıyla Erzincan, Konya, Tekirdağ kuzularından yapılıyormuş. Büryan kebabın yapımı için bir kuzu ikiye bölünüyor. But ve kemikleri ayrılan etler, çengeller ile 2.5 metre derinliğinde bir kuyuya içerisinde, askıda kalarak yani direkt ateşe temas etmeden pişiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kuyunun kapağı kapatılarak etrafı üstten hiç hava almayacak şekilde çamurla kaplanıyor.

perde

IMG_2152

IMG_2153

IMG_2154

IMG_2155

IMG_2149

Teorikten pratiğe geçme zamanı! Hakikaten lokum mu yiyorum et mi yiyorum belli değil. Hakikaten çok lezzetli hele yine fırından yeni çıkmış tırnak pide üzerine bırakmış hali beni benden aldı. Dahasını ben değil resimler anlatsın. Perde pilavı ise sanırım hazırlanıp bekletilip siparişi oldukça ısıtılıp servis ediliyor bu bir handikap onun haricinde iç harcı badem, kuş üzümü ile zenginleştirilmiş tavuklu pilav kıvamında pişmiş yufka ile kaplanmıştı. Beğendim başarılıydı ancak daha başarılı olabilirdi.

IMG_2159

Mekan’dan çok memnun ayrılıyorum. Yolunuzun düşmesini beklemeyin uğrayın.

Adresi:  Hüsambey Mah. İtfaiye Cad. No:4 Fatih
Telefonu: 0.212.6358085
İnternet Sitesi:http://www.serefburyan.com
Reklamlar

SİİRT ŞEREF BÜRYAN” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s