LİPA

90’lı yıllarda savaştan kaçan Boşnakların (Yeni Pazarlı = Novi Pazar) kendilerine İstanbul’da yurt belledikleri bir bölge Pendik -Sapanbağları. Barlar, birahaneler caddesi olarak bilinse de kafanızda canlandıracağınız renkli, kalabalık görünümünden uzak, kendi halinde aralıklarla sağlı sollu meyhane, birahanelerden mütevellit 200-300 metrelik bir cadde burası. Caddemizin resmi ismi ise Mimar Sinan Caddesi 🙂

20150220_223027

20150220_182234

Uzun süredir listemde olmasına karşın henüz ziyaret edebildiğim LİPA tamda bu caddenin kalbinde. Mekan’ının sahibi İbrahim abimiz kırık Türkçesi ve tüm sempatikliği ile bizi bir dağ evi havasındaki ahşap duvarların arasındaki masamıza kadar eşlik ediyor. Şunu detay vermeden söyleyim, bu sempatikliği şaka olarak servis aşamasında karşınıza çıkabiliyor. Aman dikkat 🙂

İbrahim abimiz Müslüman Sırbistan vatandaşı aslında yukarıda Boşnak olarak belirtsem de anlaşılması çok daha kolay olduğu için bu şekilde kullanılıyor diye belirtiyor.

20150220_190616

Gelelim lezzetlere; Lipa denince ilk akla gelen Kuru Et (Suho Meso) , masanıza gelinceye kadar hayli meşakkatli bir lezzet serüveninden geçiyor tuzla iyice ovulan et, iki hafta kadar bekliyor. Sonra odun ateşinde bir hafta tütsülenip, çiğ yenecek hale getiriliyor. 2 Tür kuru et var çok temel olarak yağlı ve yağsız şeklinde ayırabiliriz. Yağsız Tranç’tan Bira ile Yağlı Antrkottan ve rakı ile tavsiye edilir.

20150220_181509

20150220_181532


20150220_183928

20150220_183851

20150220_183858

20150220_183845

20150220_201523

Kuru et masanızda ayrıca bulgur pilavı içerisinde ve ayrıca yağsız ve baharatsız sucuk ile birlikte kızartılmış olarak da servis ediliyor. Sucuk bizim bildiklerimizden çok farklı, bayıldım…

20150220_184759

Kuru etin yanı sıra bölgesel tatlardan biri olan, satır etten imal edilen Boşnak köftesi (pleskavica) güveçte pişiyor. Satır köftesi, soğan yatağının üzerinde kızarmış patates, patates ve eritilmiş peynirle muhteşem bir görünüm ve muhteşem bir lezzet.

20150220_201515

20150220_201542

Yine masalardan görüp istediğimiz kuzu incik buraya özgü lezzetlerin yanında sıradan geliyor bizlere.

Tatlı ve meyve ikramlarının ardından kapanışı, Erik Rakısı (Sljivovica) ile yapıyoruz. Hakikaten finale yakıştı.

20150220_212653

20150220_211625

Özetle yolunuz buradan geçerse demeyeceğim yolunuzu buraya mutlaka düşürün ve uğrayın. Bizden de İbrahim abiye selam iletin.

6 Kişi aşağıdaki adisyona kişi başı 85 TL ödedik

20150220_210128

Adresi : Sapan Bağları Mahallesi, Yeni Pazar Caddesi, No 21, Pendik, İstanbul

Telefonu : 0.216.3542181 / 0.543.5580911

NOT : Lipa bu caddedeki bir çok mekan gibi Perşembe günleri hariç her gün açık.

Reklamlar

LİPA” üzerine bir yorum

  1. Gerçekten son yıllarda hem ambiyans hem de lezzet açısında uğradığımız ender lezzet durağıdır. Hizmet, lezzet, ambiyans, ikram ve fiyat 10 numara 5 yıldız. Şiddetle tavsiye ederim. Blog yazarımızda gayet açık ve net bütün tatları sizlere aktarmış. okuyunca yine gitmek istedim…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s