NALİA

Nalia (Serender ve Nayla olarak da adlandırılır) genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Yapı, dört direk üzerine oturtulmuş bir tür odadır. Mutlaka evin dışında bulunur, genellikle yiyeceklerin saklanması ve mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılmak maksadıyla yapılmışlardır.  Yerden yüksekliği yaklaşık 3-5 metredir. Sitemizin başarılı yazarı Tanşıl Kılıç İstanbuldaki bu karadeniz esintisini sizler için aktardı . Kendisine bu otantik keşif için teşekkür ediyorum.

Sıcak yaz günlerinde Kaş’tan nefis balık tatlarını ilettiğimiz Mercan’dan sonra, bu serin havada kendimizi sıcak atmosferine bıraktığımız beyaz köşk, Nalia’dayız.

Nalia Karadeniz yemekleri konusunda iddialı bir restoran. Hemen Bostancı köprüsünden İçerenköy yönüne doğru ilerlerken solda kalıyor. Gitmesi kolay, ayrılması zor 🙂  Nalia’da geleneksel Karadeniz tatları olan mıhlama, lahana sarma, Rize tava, karalâhana çorbası ve Laz böreği tatlısı mutlaka denenmesi gereken çeşitler. Biz de bu menüyü özlediğimiz için geçen akşam Nalia’yı yeniden ziyaret ettik.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Kapıdan girer girmez nazik elemanlar bizi karşıladı, şık salondaki masamıza yerleştik. Önce karalâhana çorbası ile başladık, bu güzel çorba ile iştahımız açıldı 🙂 Arkasından ortaya bir mıhlama söyledik, özel olarak kazeinsiz tereyağı ile yapılan mıhlama o kadar güzeldi ki birkaç saniyede bitti.

Bu arada siparişlerimizi vermiştik bile; kazeinsiz tereyağı ile pişirilmiş özel Nalia kuru fasulyesi, yanında pilav, ortaya yine Nalia’ya özel soslu patlıcan, bir hamsikuşu ve bir de özel soslu tavuk biftek. Beklerken masadaki Nalia kartlarının arkasındaki laz fıkralarını okuyarak eğlendik 🙂

Kuru fasulye her zamanki gibi harikaydı. Başka söze gerek yok 🙂 Soslu patlıcan ayrı bir yemek olarak bile alınabilir, çok lezzetli. Şakşukadan farkı tereyağı ile yapılması ve daha az yağlı olması, daha büyük doğranan patlıcan, domates ve kırmızıbiberden yapılıyor olması. Mutlaka deneyin. Hamsikuşu da çok güzeldi. Soslu tavuk biftek lezzetli ancak etin yağlı kısımları daha özenle ayıklanabilir, daha bol soslu pişirilebilirdi. Ayrandan da bahsetmeden olmaz, kıvamı yerinde, yağlı ancak ağır olmayan çok lezzetli bir ayranları var.

Sıra geldi tatlılara. Yemeklerimiz bitince laz böreği ve bol fındıklı bir fırın sütlaç söyledik ortaya, ama bu kadar mı güzel olur ikisi de! O kadar sevdik ki, fotoğraf çekmeyi falan unutup hızla mideye indirdik 🙂

Dört kişilik bu keyifli yemek için toplam 88 TL ödedik. Bu ziyaretimizde bize eşlik eden ayrıca başka bir Nereye Geldik yazarı olan Emre Dursun Bey’in yorumu kısa ve öz oldu; Perfecto! 🙂

Kısacası yine servisi, yemekleri, fiyatları ile Nalia’yı bu kadar sevmekte haklı olduğumuzu anlayıp yeniden gelme planları yapmaya başladık. Hatta Pazar günü açık büfe kahvaltısında peynirleri ve balı ile bir ziyafet çekmeyi planlıyoruz 🙂

Siz de yolunuz düşerse mutlaka Nalia’ya uğrayın derim.

 Adresi: Yalçın Koreş Cad. No:2/3
 Telefonu: (212)630 06 90
İnternet sitesi: www.nalia.com.tr
E-posta: info@nalia.com.tr

NALİA” üzerine 4 yorum

  1. Yaklaşık 1 ay önce Güneşli Nalia ‘ya gittik (4 kişi) ..Öyle anlatılan gibi karşılanmamakla beraber , 3 pide ,1 Rize tava ve içeceklere 60 TL ödedik …Fiyatın yüksekliği değil anlatmak istediğim ,yukarıda yazılan menüye 88 TL ödemenin mümkün olmadığı ki menüyü incelerseniz bunu görebilirsiniz…Ayrıca ilgi alaka öyle bir mekana yakışmıyor,müşteriye özen yok…

  2. bostancı nalia tam bir hayal kırıklığı yemekler ve garsonlar son derece soğuktu fakat kurufasulyesine bayıldım yinede birdaha asla gitmem

Yorum bırakın