YOĞURDUNU KENDİN YAP

Zaman zaman pratik lezzet tarifleri veriyoruz biliyorsunuz. Bu sefer ki tarifimiz biraz da ev ekonomisine katkı salayacak cinsten . Hergün sofralarımıza büyük bir istikrar ile gelen yoğurdu artık kendiniz yapabilceksin hemde çok pratik. Esra KÖROĞLU sizler için güzel bir araştırma yapıp kendi de tecrübe ettikten sonra bu yazıyı hazırladı.

YOĞURT NASIL YAPILIR ?

Günlerdir yağan şiddetli kar sebebiyle evden çıkamadığım için kendimi eve daha çok verme şansım oldu. Evin ihtiyaçları için marketten sipariş verip çırağı karda düşürmek istemediğim ve kardan dolayı olası bir sokağa çıkma yasağı durumuna 🙂 hazırlık olması açısından evin alışverişini internetten yapmak farz olmuştu (Yılın 5-6 ayını kar altında geçirenler gerçekten anlamayabilir; ama İstanbul’da güzel hava da yağmur da kar da dert).

Büyük marketlerden alışveriş yaparken marka ve fiyat karşılaştırmasını çok fazla yapamıyoruz hem zamanla da yarıştığımız, hem reyonlardaki stratejik ürün sıralamaları hem de renk ve kokulardan dolayı. İnternetteyse ne alırsanız alın fiyatları çok rahat bir şekilde karşılaştırabiliyorsunuz. İşte benim de 650gr diyet (light) yoğurtun fiyatının 3 TL civarlarında olduğunu fark edişim maalesef ancak bugüne denk geldi.

Birkaç gündür de televizyonda Tefal’in  Yoğurtçum makinesinin reklamına denk geliyordum. O yüzden hemen almaya karar verdim; ama o fiyat da ne ! TEFAL YOĞURTÇUM FİYAT

Sitede gezerken Sinbo’nun çok daha ucuz bir yoğurt yapma makinesini gördüm; ama onun da plastik kapağının bıraktığı kokudan şikâyet edenler vardı. SİNBO YOĞURT MAKİNASI FİYAT

 Aklıma evde yoğurt yapmayı koymuştum o yüzden başladım geleneksel tarifleri okumaya. Herkesin başka bir stili vardı; ama kimse diyet (light) yoğurttan bahsetmiyordu. En güzel anlatan video ise burada !  Tabii ilk defa yaptığım için anneciğimi de telefonda her işlem öncesi ve sonrasında aradım 🙂

Uzun bir giriş yapmamın nedeni, bu işin gerçekten çok basit olması 🙂 Bir çorba tenceresine 2litre diyet (light) sütü boca ediyorsunuz ve kaynatıyorsunuz. Kaynama sırasında sütü karıştırmayı unutmayın ki taşmasın, dibi tutmasın. Kaynadıktan sonra, diyet (light) yoğurt yemek istediğiniz için üstündeki kaymağı almalısınız. Ve daha sonra süt ılınıncaya kadar bekliyorsunuz. Burada bir püf nokta; sütten 1 kaşık alıp serçe parmağınızı 7 saniye bekletebildiğinizde süt ılınmış demektir. Çok sıcak olursa yoğurt ekşi oluyor(muş), çok soğuk olursa da mayalanmıyor(muş) maalesef.  2 kaşık yoğurdu (bir litre süte bir kaşık yoğurt) ılınan süt ile pürüzsüz oluncaya kadar inceltiyorsunuz ve tencerenin kenarından olacak şekilde içine döküyorsunuz(yoğurdunuzu başka kaplarda mayalamak isterseniz bu aşama boşaltabilirsiniz).

Tencerenin kapağını kapattıktan sonra (kapakta buhar deliği varsa üstüne havlu peçete örtün) 4 kat yaptığınız battaniyenin içine tencereyi koyup bohça yapar gibi battaniyeyi kapatıyorsunuz.  Sıcak bir odada 4 saat geçmesini bekliyorsunuz. Oda çok sıcak olursa ya da çok fazla örtü ile tencereyi örterseniz yoğurdun ekşime ihtimali var. Süre dolunca tencereyi sarsmadan buzdolabına yerleştiriyorsunuz. İlk yarım saat kadar tencerenin kapağını kapatmadan bekletirseniz yoğurdunuz hava alır.

Birkaç saat buzdolabında bekledikten sonra afiyetle,  sağlıklı ve diyet (light) yoğurdunuz yemeye hazır!  Yoğurt suyunun ne kadar faydalı olduğunu bildiğim için benim için sulu olmasında hiçbir sakınca yok; ancak ilk yoğurt mayalamamdaki yoğurt hazır yoğurt olmasına rağmen hiç sulu olmadı yine de her seferinde bir önceki mayalanan yoğurdu maya olarak kullanmaya devam ettikçe kıvamı kendisini bulurmuş! Diet (light) süt kullanmış olmamın da etkisi de olurmuş(tecrübelilerden aldığım yorumlar 🙂 )

Ben yoğurdumu uzun ömürlü diyet (light) sütten yaptım; ama isteyen laktozsuz sütten isteyen normal sütten isteyen günlük sütten yapabilir. Maya için probiyotik yoğurt da kullanabilirsiniz tabii.

Bir sonraki mayalama için kenara yoğurt ayırmayı unutmayın! Afiyet olsun 🙂

Kangurum  ’daki  1 alana 1 bedava ve 0,5litre Moova Light sütün tanesi 1.80TL yani 2 litre 3,60TL

Kangurum’da 650 gr İçim Light Yoğurt 2,40TL

YOĞURDUNU KENDİN YAP” üzerine 7 yorum

  1. Çiğ süt kullanmadan, yapıldığını gördüğümüz ilk yoğurt tarifi itiraf etmeliyiz ki burası…

    Klasik yoğurt tarifini verdiğimizde, alternatif için de burayı mutlaka önereceğiz…

    Ellerinize sağlık,

  2. Her türlü sütten yapılabilir denilmiş ancak UHT (uzun ömürlü kutuda) süt kullanırsanız içindeki mikroorganizmalar tamamen ölmüş olduğundan yoğurt pek iyi mayalanmayacaktır.
    Ayrıca mayalamak için hangi yoğurdu kullanırsanız tadı ve kıvamı ona benzer.
    Son olarak da kendi yaptığınız yoğurdun mayasını 2-3 kere kullandıktan sonra mikroorganizmaların bazılarını yitireceğiniz için tadı ve kıvamı zamanla bozulabilir. birkaç sefer sonra yine marketten ufak bir paket yoğurt alıp maya amaçlı kullanabilir, ya da hazır mayalardan yararlanabilirsiniz.

  3. Elif Hn merhaba, havalardan dolayı belki yoğurdu yeterli miktarda sıcak tutamamış olabilirsiniz ya da kaynadıktan sonraki ılıklık derecesini ayarlayamamış olabilirsiniz. Ben aylarca bu şekilde yoğurt mayaladım ve son derece katı diet yoğurtlar elde ettim 🙂 Bir sonraki yoğurt mayalanmış yoğurt kullanıldığı için her zaman bir öncekinden daha iyi oluyor bu arada.

Yorum bırakın